Πατριωτικό - Κοινωνικό Κίνημα. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ελλάς - Ρωσία Συμμαχία. Греко-русский Альянс

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Αλλάζει πλεύση

- Μετά τις πιέσεις της Κομισιόν και τις προτάσεις της για νέες
πηγές ενέργειας η Ελλάδα χαμηλώνει τους τόνους
- Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί πλέον στην αγορά του ακριβότερου υγροποιημένου αερίου

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ
Είναι ξεκάθαρο πια ότι το ζήτημα της επέκτασης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, του Greek Stream όπως έχει χαρακτηριστεί, έχει πλέον παραπεμφθεί στις καλένδες, μετά και τις ισχυρές πιέσεις του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Και αυτό παρά τα γνωστά οφέλη για τη χώρα μας και παρά τις παραινέσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την ελληνική κυβέρνηση, για συνέχιση του εν λόγω πρότζεκτ. Επιπροσθέτως, η χώρα μας όχι μόνο θα χάσει τα θετικά από τον ρωσικό αγωγό αλλά θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να αγοράζει υγροποιημένο αέριο, το οποίο είναι κατά πολύ ακριβότερο από το γνωστό φυσικό αέριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας και την κατανάλωση.
Να σημειωθεί επίσης, ότι ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι «η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης προμήθειας ενεργειακών πρώτων υλών στην Ελλάδα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τώρα εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, μέσα σε λίγες εβδομάδες». Εν τούτοις η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και αυτή συνοψίζεται στις δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους, ο οποίος παρέπεμψε πλέον την υπογραφή της συμφωνίας «σε μερικούς μήνες», από το «μερικές εβδομάδες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γενικόλογες δηλώσεις του νέου υπουργού Ενέργειας, ο οποίος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, για τον σχεδιασμό μιας σειράς έργων επέκτασης του αγωγού».
Και όλα αυτά τη στιγμή που ως γνωστόν, το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ήδη επικυρώσει με νόμο την ίδρυση κρατικής εταιρείας, η οποία θα συμμετέχει υποτίθεται στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, που όπως προβλέπει η συμφωνία, θα ξεκινούσε στα τέλη του 2016.
Αλήθεια είναι όμως, ότι καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες από τους νέους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, να πείσουν ότι παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον της Αθήνας για την κατασκευή της επέκτασης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης για σύναψη νέου μνημονίου, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη, καθώς προϋποθέτει και υποχρεώσεις για τη χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτές ενυπάρχουν και οι προτάσεις της Κομισιόν που αλλάζουν το τοπίο και στο πεδίο της εσωτερικής ενεργειακής πολιτικής, καθώς η Ελλάδα οφείλει να εκτελεί πλέον τις οδηγίες του διευθυντηρίου της Ευρώπης. Και είναι δεδομένη η αρνητική στάση της Ε.Ε. έναντι της Μόσχας και ειδικά ως προς την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει και «συμμόρφωση» της Ελλάδας ως προς την κατεύθυνση αυτή. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται τόσο στον ελληνικό όσο και στο ενεργειακό ευρωπαϊκό πεδίο, ως είναι φυσικό, αναγκάζουν και τους επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Gazprom, να αναπροσαρμόσουν και το στρατηγικό τους σχέδιο.
Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ρωσικής εταιρίας, μέχρι το 2018 δεν υπάρχει στο καθιερωμένο «μπίζνες πλαν», ουδεμία αναφορά για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας, τον γνωστό Greek Stream. Γίνεται μόνο μνεία για την κατασκευή πλατφόρμας, δηλαδή, αποθηκευτικού χώρου για μεταφορά φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Τι προτείνει η Ε.Ε.

Όμως την ουσιαστική κατάργηση της επέκτασης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, προτείνει το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Και αυτό το κάνει με έντεχνο τρόπο. Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει για τις χώρες των Βαλκανίων δύο νέες πηγές προμηθειών ενέργειας: το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP (η κατασκευή του οποίου έχει αρχίσει), καθώς και το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τους τερματικούς σταθμούς στην Κροατία. Αυτό έχει ως συνέπεια την ουσιαστική αχρήστευση του ρωσικού αγωγού.
Αφορμή για την απόφαση αυτή της Κομισιόν, αποτέλεσε η μετά από έξι μήνες ανεπιτυχής διαπραγμάτευση με την Τουρκία της Gazprom, η οποία πάγωσε δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το έργο του νότιου αγωγού προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Έτσι, η κατασκευή δεν αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του έτους, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών λοιπόν, χρησιμοποιώντας αυτή την ευκαιρία για να απαλλαχθεί από το ρωσικό αέριο στο Νότο, προτείνει την κατασκευή τριών αγωγών διασύνδεσης: από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και από τη Βουλγαρία στη Σερβία (η οποία θα προμηθεύει φυσικό αέριο στις χώρες από τον TAP), καθώς και από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κροατίας στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να δώσουν στη Βουλγαρία και τη Σερβία την εναλλακτική λύση, και σε περίπτωση επέκτασης της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Ελλάδα, οι χώρες αυτές θα έχουν πρόσβαση στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Αυτό δημιουργεί μια εναλλακτική λύση, ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο. Αντίθετα, η Gazprom μπορεί να επωφεληθεί από τους νέους αγωγούς στο έργο «Turkish Stream».
Να σημειωθεί τέλος ότι, τη δεύτερη συνάντησή της πραγματοποίησε η ομάδα για τη βελτίωση της σύνδεσης του αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC). Πρόκειται για τις χώρες που συμμετείχαν στην κατασκευή του South Stream, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και της ΠΓΔΜ.

 * Ο Απόστολος Ρόσσιος είναι δημοσιογράφος και στέλεχος του Κινήματος της Ελληνορωσικής Συμμαχίας