Πατριωτικό - Κοινωνικό Κίνημα. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ελλάς - Ρωσία Συμμαχία. Греко-русский Альянс

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Τέλος στην περίφημη ελληνική στροφή προς τη Ρωσία;

- Στις καλένδες ο περιβόητος αγωγός φυσικού αερίου «Greek Stream»
μετά τις εναλλακτικές προτάσεις για την ενέργεια
- Πιέσεις των ΗΠΑ για ομοφωνία της Αθήνας στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ
Η περίφημη «στροφή» προς τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολυκεντρικής εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται, μάλλον θα παραμείνει στα χαρτιά. Ο αρχικός ενθουσιασμός και η ζέση με την οποία περιβαλλόταν το εν λόγω ζήτημα, εσχάτως …ατόνησε. Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, περί ΝΑΤΟϊκής βάσης αλλά και η ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Μόσχα για την επέτειο της αντιφαστικής νίκης, δίνουν μια πρώτη αλλά σαφή εικόνα, για το τι συμβαίνει.
Αυτό όμως που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα σημάνει ουσιαστικά την οριστική ακύρωση και στην πράξη, αυτής της πολυθρύλητης «στροφής» προς την Ρωσία, είναι αφενός η διέλευση (;) του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου (Greek Stream) μέσω της χώρας μας και αφετέρου, το ζήτημα της επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, η Ελλάδα, καλείται να ομοφωνήσει ή να διαφωνήσει στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) κατά της Ρωσίας. Δυστυχώς, τα πρώτα μηνύματα, όπως αποτυπώνονται στις έγκυρες πληροφορίες που υπάρχουν, απλώς επιβεβαιώνουν τον αρχικό ισχυρισμό. Και αυτό, διότι, πίσω από όλα αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται ο αμερικανικός παράγοντας και τα ισχυρά συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πεντάγωνο - κυρώσεις

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αμερικανικό Πεντάγωνο, ζήτησε μετ’ επιτάσεως από την Αθήνα, να υποστηρίξει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Το θέμα αυτό, σημειωτέον, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με την αμερικανίδα υφυπουργό Κριστίν Βόρμουτ. Γεγονός είναι ότι ο Έλληνας υπουργός υπερασπίστηκε τις ελληνορωσικές σχέσεις, παραθέτοντας επιπροσθέτως ως επιχείρημα και τις ζημιές που υπέστη η χώρα μας από το ρωσικό εμπάργκο, οι οποίες αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στο μεταξύ, Γερμανός αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, υποστήριξε μιλώντας στην «Finmarket», ότι η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα συζητηθούν τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ! Την είδηση αυτή αναφέρει και η ρωσική «vzglyad».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συμφωνία έχει επιτευχθεί με την Αθήνα (και το «Bloomberg» έκανε ανάλογη αναφορά) τον Μάρτιο. Ο Γερμανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε, ότι η Ελλάδα κατά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, δεν θα είναι σε θέση να εμποδίσει την πρόταση για την επέκταση των περιοριστικών μέτρων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, η μέχρι τώρα στάση της Αθήνας στο θέμα των κυρώσεων, την κατέτασσε στην ομάδα των χωρών που αντιδρούν στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων, όπως είναι η Κύπρος, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Αυστρία και η  Ισπανία. Είχε εκφραστεί άλλωστε και ο κ. Τσίπρας προσωπικά κατά των κυρώσεων.

Νέοι αγωγοί αερίου

Μετά τις θερμές δηλώσεις για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου με τα πολλά θετικά οφέλη για τη χώρα μας (σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών), αιφνιδίως έπεσε σιωπή. Το θέμα έφερε εκ νέου στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης. Θα περίμενε κανείς, η ελληνική κυβέρνηση ως ήταν φυσικό, να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και αντίστοιχες κινήσεις για την υλοποίηση του πρότζεκτ.
Μια πρόσφατη εξέλιξη ωστόσο που σημειώθηκε και αφορά βεβαίως και στη χώρα μας, προκαλεί σειρά ερωτηματικών και ίσως ανησυχία για το μέλλον του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream) και τη διέλευση μέσω της Ελλάδας, για το οποίο Μόσχα και Αθήνα είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, το επόμενο δεκαήμερο έχει κληθεί ο κ. Τσίπρας στην Αγία Πετρούπολη, όπου και θα παραστεί στο οικονομικό φόρουμ. Εκεί αναμένεται να συζητήσει – κατά δήλωση του κ. Λαφαζάνη – και για τον Greek Stream. Όλα είναι υπό αίρεση ωστόσο, με δεδομένο το ....παρελθόν.
Όμως στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης των ηγετών της Ε.Ε. και των έξι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη Ρίγα, υπεγράφη μια πολιτική συμφωνία (πρωτόκολλο) από τους υπουργούς της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στην πολιτική αυτή συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Μπρατισλάβα, γίνεται λόγος για κατασκευή των νέων υποδομών φυσικού αερίου! Και όπως τονίζεται, στόχος είναι να δημιουργηθούν «διάφορες πηγές εφοδιασμού με σταθερή και απρόσκοπτη ροή του φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη!»  Όπως υπογραμμίζεται στη συμφωνία, «οι πιθανές πηγές φυσικού αερίου θα είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ, η Κύπρος και η Ρωσία». Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. ακολουθώντας τις οδηγίες της Ουάσιγκτον, δημιουργεί νέα δεδομένα στο ενεργειακό πεδίο της περιοχής μας, με το πρόσχημα της «ενεργειακής απεξάρτησης» της Ευρώπης από την Ρωσία. Αυτό όμως σημαίνει ακύρωση της επέκτασης του αγωγού μέσω της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται. Και ως φαίνεται, το έχει ήδη αποδεχθεί η κυβέρνηση της Αθήνας και εξ’ αυτού συνάγεται και το …πάγωμα για τον περιβόητο Greek Stream!
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι η Κομισιόν, με αφορμή τη δέσμευση ιδιαίτερα των βόρειων κρατών μελών, για ταχύτερη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι δύσκολο να δώσει άδεια για την κατασκευή από την Ελλάδα της υποδομής για τη διέλευση του ρωσικού αγωγού.


* Ο Απόστολος Ρόσσιος είναι δημοσιογράφος και στέλεχος του Κινήματος της Ελληνορωσικής Συμμαχίας