Πατριωτικό - Κοινωνικό Κίνημα. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ελλάς - Ρωσία Συμμαχία. Греко-русский Альянс

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Η Μεγάλη Αλβανία στο παιχνίδι των ΗΠΑ για την ενέργεια

- Πυριτιδαποθήκη τα Βαλκάνια και φόβοι για νέες αλλαγές συνόρων υπό την …εποπτεία των ΗΠΑ

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ*

Και όμως, τα τελευταία σοβαρά γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή της βόρειας FYROM, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε και μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεμονωμένα. Οι δολοφονίες των σλαβόφωνων πολιτών και αστυνομικών από αποδεδειγμένα, ομάδες των αλβανόφωνων αυτονομιστών του γνωστού UCK (ΟυΤσεΚα), συναποτελούν μέρος του σχεδίου για την εκκαθάριση της «ανεξάρτητης» περιοχής της Ιλλυρίδας, όπως την έχουν ονομάσει. Και αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για την Μεγάλη Αλβανία, το οποίο, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα.
Να θυμηθούμε, τη σημαία με το τηλεκατευθυνόμενο στο γήπεδο της Σερβίας, τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Κόσοβο αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Νορβηγού πρεσβευτή στο Κόσοβο Γιαν Μπρατού. Ειδικότερα, ο τελευταίος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και πρέσβης στα Τίρανα, σχολίασε τις δηλώσεις Ράμα, αναφέροντας μια αποστροφή του αείμνηστου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος είχε πει ότι «είμαστε δύο αδέλφια, αλλά ζούμε σε ξεχωριστά σπίτια». Δεν είναι τυχαίες και οι μεγάλες πιέσεις που ασκεί σε Σερβία και Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αλβανίας για αναγνώριση του Κοσόβου, ως ανεξάρτητο κράτος.
Πίσω από όλη αυτή την αιφνίδια ανακίνηση του θέματος και μάλιστα με αιματηρό τρόπο (είναι βέβαιο ότι η ανέλεγκτη πορεία του θα δυναμιτίσει τα Βαλκάνια, πυροδοτώντας νέες συγκρούσεις με αποτέλεσμα και νέα χάραξη συνόρων), είναι γνωστό πλέον ότι βρίσκεται ο αμερικανικός παράγοντας. Προς επίρρωση αυτού, αναφέρω και την πρόσφατη συνάντηση στα τέλη του περασμένου έτους, μεταξύ του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών και της γνωστής αμερικανίδας αξιωματούχου Βικτώρια Νούλαντ. Στη διάρκεια της συνάντησης η αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Αλβανία και υπεγράφη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, με την οποία επισημοποιήθηκε η σχέση αυτή». Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός, οι ΗΠΑ έχουν κατασκευάσει τη μεγαλύτερη βάση της Ευρώπης στο Κόσοβο.

 «Αλβανικό κοίτασμα»

Για πιο λόγο όμως, ανακίνησαν το ζήτημα της Μεγάλης Αλβανίας και γιατί αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Αν εξαιρέσουμε το προφανές που είναι η ιδεοληψία μιας μερίδας ακραίων εθνικιστών της Αλβανίας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον προαναφερθέντα σκοπό, οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή σε κάτι που ουδείς ασχολείται. Και αυτό είναι το λεγόμενο «αλβανικό κοίτασμα υδρογονανθράκων». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το εν λόγω χερσαίο κοίτασμα εκτείνεται νότια της Αλβανίας ως την περιοχή της ελληνικής Ηπείρου και ανατολικά ως τας μισά του κράτους της FYROM αλλά και στο νότο της Σερβίας. Κατά σατανική σύμπτωση, ο χάρτης που απεικονίζει την Μεγάλη Αλβανία, περικλείει ακριβώς αυτές τις περιοχές. Ως είναι φυσικό, η υπόθεση αυτή της Μεγάλης Αλβανίας, εκ των πραγμάτων πρέπει να απασχολήσει και την Ελλάδα και μάλιστα πολύ σοβαρά. Προσφάτως, το αλβανικό υπουργείο των Εξωτερικών, επέδωσε ρηματική διακοίνωση στον πρέσβη μας στα Τίρανα κ. Ροκανά, σχετικά με την ΑΟΖ. Μέσω αυτής, η Αλβανία απαιτεί από την Ελλάδα, να τροποποιήσει το δημοσιοποιηθέν πρόγραμμα ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες! Για πιο λόγο; Διότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα! Αυτό είναι το επίσημο αιτιολογικό. Αναμφίβολα πρόκειται για επιθετική πράξη κατά της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζει τη συμφωνία του 2009, με την οποία χαράχθηκε η ΑΟΖ των δύο χωρών.
Τη στιγμή όμως που ουδείς μιλάει για την ύπαρξη ή μη υδρογονανθράκων στην Αλβανία, λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή του Δέλβινο της βορείου Ηπείρου, ήδη διεξάγονται έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου από την εταιρία «Trans Atlantic Petroleum», που έχει ανάλογη δραστηριότητα και σε Τουρκία, Βουλγαρία. Το κοίτασμα Δέλβινο-34H1 έχει πιθανό βάθος, περίπου 4 χμ και η αξιοποίηση ανήκει ολοκληρωτικά στην εταιρία.

Ενεργειακός πόλεμος

Υπάρχει ωστόσο και μια ακόμη πλευρά στο όλο σκηνικό που διαμορφώνεται ή που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ μέσω των αχυρανθρώπων τους. Πως βοηθά τα αμερικανικά σχέδια η Μεγάλη Αλβανία; Στο νέο αυτό μόρφωμα, περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι περιοχές που διαθέτουν υδρογονάνθρακες, η αξιοποίηση των οποίων περνούν σε αμερικανικά δίκτυα. Επίσης, με το νότιο τμήμα της Σερβίας που ενσωματώνεται στην Μεγάλη Αλβανία, εμποδίζεται η είσοδος της Ρωσίας στα Βαλκάνια, καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα οι Σέρβοι να ζητήσουν τη συνδρομή της Μόσχας σε τυχόν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Σε συνδυασμό λοιπόν με τον αγωγό TAP από το Αζερμπαϊτζάν και την μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου από αμερικανικό σχιστόλιθο, οι ΗΠΑ καθίστανται αυτομάτως, ο απόλυτος κυρίαρχος της Ευρώπης, τόσο πολιτικά - στρατιωτικά όσο και ενεργειακά. Και την ίδια στιγμή, εξοβελίζουν από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τον βασικό τους αντίπαλο την Ρωσία. Αυτό το παιχνίδι όμως έχει και «παράπλευρες απώλειες» για τις οποίες οφείλουν να σκεφτούν οι κυβερνώντες μας.

* Ο Απόστολος Ρόσσιος είναι δημοσιογράφος και στέλεχος του Κινήματος Ελληνορωσικής Συμμαχίας